In case you weren't aware, the US and Europe have extremely different perspectives on giving employees time off. I am very fortunate that I get 42.5 paid days off a year (19.5 vacation, 13 sick and 10 federal holidays). It would be great if I could re-arrange that time off.
How many hours of work do I actually work to get my salary?
52 weeks a year x 40 hours a week = 2080 hours
42.5 days paid off x 8 hours = 340 hours
2080 - 340 = 1740 actual work hours
Ok, now let's say I only wanted to work 3 days a week. That sounds sweet. I would have to work 12 hour days to get close to the 40 but still - I wouldn't mind working 12 hour days if it meant having 4 days off for 3 days worked. How many weeks a year would I have to work in order to account for the 1740?
1740 / 36 = 48 weeks and 1 day
Wow - let's knock that 1 day off as unpaid leave cause really - who wants to get paid for 1 day if the alternative is 11 days off in a row?
So if I could convince my employer to agree, I could work 3 days a week - still have 4 weeks of vacation and make effectively the same salary. Now that is my idea of an ideal work week.
Yes, some might point out that if a holiday happens to fall on the Tuesday, Wednesday or Thursday (those are the days I would work) then I would either have to take unpaid leave or work. Really - who cares with a deal like that.